levensloop

1942
Klaus Josef van de Locht werd op18 mei geboren in Millingen, Duitsland (de tweede naam werd door Klaus van de Locht regelmatig geschreven als Joseph). Zoon van Andreas Johann Theodor van de Locht (1909 - 1967) en Therese Sophia van de Locht, geboren Koch (1909 - 1959). Klaus is het derde kind uit dit huwelijk. Er zal nog een vierde kind geboren worden.

1959
Op 12 maart wint Klaus van de Locht bij de Bundes-Jugendspielen de vierkamp en krijgt een 'Ehren-Urkunde' ondertekend door de bondspresident Theodor Heuss.

1960

Op 17 januari schrijft de zeventienjarige Klaus van de Locht:
'Ich möchte gerne Bilder malen, an denen man sich erfreuen kann. Schön in der Farbe, schön in der Form. Das ist das wichtigste. Dann erst kommt die Bedeutung des Dargestellten. Titel darf es für mich nicht geben, ein Bild muß für sich sprechen, aus sich heraus kund tuen. Einen Titel brauchen nur die Nüchternen - und für sie sollen die Bilder nicht sein. Wenn der Maler selbst seinen Werk einen Titel gibt, weil er durch das Wort dem Bild eine tiefere Bedeutung geben wird, so zweifele ich an dem Bild. Dafür ist die Sprache (das Wort) nicht da. Hat es aus eine andere Grund einen Titel, so ist er überflüssig?..'

1961
Klaus van de Locht valt bij het turnen van de rekstok en zal de rest van zijn leven hinder aan de rug ondervinden ('Sinds ik gevlogen heb, kan ik niet meer zo goed lopen'). Hij zal twee keer aan een hernia geopereerd worden o.a. in 1989.

1962
Eindexamen aan het (Staatliches) Willibrord Gymnasium in Emmerich, Duitsland.

1962-1965
Studie Theologie in Münster, Duitsland.

1966
Studie van twee semesters in München, Duitsland.

1967
Studie Filosofie in Münster.

1967-1971
Student Textiele Technieken aan de Werkkunstschule te Wuppertal, Duitsland. Leerling bij Rudolf Schoofs en Peter Schäfer. Schilder van decorstukken, Opern- und Schauspielhaus, Wuppertal.
Leert Nicola Osborne, zijn muse, kennen. Ze is danseres in het gezelschap van Pina Bausch.

1968
Kunstopleiding in Séguret, Provence Frankrijk. Klaus maakt zijn eerste litho's.

1971-1974
Regelmatig verblijf in Londen, Engeland.

1974-2003
Na het verbreken van de relatie met Nicola Osborne vestigt Klaus zich in Nijmegen.
Tot enige jaren voor zijn dood heeft hij een relatie met Annette Claassen.

1975/1976
Na een depressieve periode, de Abbyss-periode met overwegend zwarte potloodtekeningen, verschijnen
de  eerste labyrinten in getekende en gefrotteeerde landschappen.

1976
Eerste tentoonstelling met labyrinten. Een 'voren-labyrint' op braakliggend terrein aan de Pijkestraat.

1977
Docent aan de Venlose Vrije Academie te Venlo. Docent tekenen, schilderen en grafiek aan de Vrije Akademie te Oss.

1978
Eerste ontmoeting met Joseph Beuys.

1979
Verzoek van de Gemeente Nijmegen een ontwerp in te dienen voor een kunstwerk aan de Waalkade.

1980
Presentatie van de labyrint-ontwerpen in Galerie 360º - Spielraum für Ideen' in Wuppertal.

1981
Op dinsdag 14 juli verleent de Gemeente Nijmegen de opdracht aan Jaap van Hunen en Klaus van de Locht een ontwerp van Het Labyrinth in te dienen. In oktober beginnen de werkzaamheden aan Het Labyrinth. De omgeving is vormgegeven door Jaap van Hunen uit Otterlo.

1982
Bij Boekhandel Dekker vd Vegt wordt 'Labyrint' uitgegeven, een boek over het ontstaan van Het Labyrinth. De auteurs zijn Herman Hendrik ter Balkt en Klaus van de Locht. Tevens wordt de zeefdruk 'De val van Ikaros' uitgegeven in een oplage van 50 exemplaren.

1983
Samen met Hans Koetsier en Geert-Jan van Oostende ontwerpt Klaus van de Locht 'Monument van de juiste en onjuiste verhouding', de piramiden en omgeving, in wijk Lindenholt te Nijmegen.

1984
April-mei: installatie van 'Monument of its own justification' (werktitel) in de binnenhof van de Scholengemeenschap De Bouwmeester te Haaksbergen. In de zomer grafeert Klaus van de Locht in Normandië in een rots een labyrint en een hand. En hij begint met het hakken van een lijn in de rotsen. Deze lijn zou op den duur de hele wereld moeten omspannen.

1985
Op maandag 25 november krijgt Klaus van de Locht van de Gemeente Nijmegen de opdracht voor het maken van een ontwerp van een afsluitpaal.

1986
Vrijdag 18 april: de nieuwbouw van het Max Planck Insituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen wordt officieel geopend. In de hal is werk van Klaus van de Locht en Paul de Swaaf aangebracht. In verband met de renovatie van voorheen de Bank van Lening aan de Pijkestraatverhuist Klaus van de Locht met zijn atelier tijdelijk naar Stieltjesstraat 1, naast de voormalige Lagere School.

1987
Vrijdag 10 april: plaatsing van 'Habakuk' bij de Noorderkerktrappen van de St. Stevenskerk in Nijmegen.

1991
Donderdag 8 augustus schrijft Klaus van de Locht in een van zijn aantekenboeken: 'Ik ben ongeneeslijk ziek: Multiple Sclerose'.

1994
Op woensdag 30 maart worden een aantal werken van Klaus van de Locht in de binnentuin van het Weeshuis te Nijmegen geplaatst.

1995
Zondag 10 juni: onthulling van 'Zon boven Bleek', Blekershof te Beek.

1998
Mei: plaatsing van het vrouwelijke deel van 'De Poort van het Eindige Verlangen' in de achtertuin van|
Carel Brenninkmeier, Javastraat Nijmegen.

2000 
Donderdag 14 september: in gebruikname van de 'Millinger Ring', Hauptstrasse in Millingen.

2001
Op 6 januari schrijft Klaus in een tekening: '... und selbst so mild möglich zu sterben...'.
 

2002
Vrijdag 10 mei: officiële overdracht van 'Kleiner als der Hase, grösser als der Mond, Hommage an Joseph Beuys' aan de Stadt Kleve, Duitsland, in de persoon van burgemeester Joeken. Een geschenk van Klaus van de Locht aan de Stadt Kleve. Het relief is aangebracht aan de westelijke buitenmuur van het Museum Kurhaus Kleve alwaar Joseph Beuys enige tijd zijn atelier had. 

2003
In de late ochtend van vrijdag 7 maart valt Klaus van de Locht met zijn scootmobiel om. Het voorval gebeurt vlak voor de voormalige vestiging van het Centrum Beeldende Kunst Nijmegen, Oude Haven 102. Hij is dan van het Kunstenaarscentrum De Olifant, hoek Priemstraat-Lage Markt, op de terugweg naar zijn atelier. Klaus van de Locht heeft geen weet hoe dit kon gebeuren.
In de vroege avond overlijdt Klaus van de Locht ten gevolge van een hartfalen.

Donderdag 13 maart vindt de begrafenis plaats in Millingen, Duitsland.
Bijzetting in het familiegraf op de begraafplaats aan de Anholter Strasse.